Delikatne ciasto i słodka, kremowa masa. Ten prosty, angielski deser wprost rozpływa się w ustach

Dodano:
Kruche ciasto ze słodkim nadzieniem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio 44
Choć uwielbiam polską szarotkę czy sernik, to chętnie próbuję przysmaków z innych stron świata. Ostatnio znajomi z Anglii poczęstowali mnie deserem, który mnie oczarował. Składał się z delikatnego ciasta i wybornej, lekkiej masy.

Lubię ciasta, przy których nie ma dużo pracy, a doskonale smakują. Ostatnio zachwycił mnie prosty, angielski deser, który oprócz delikatnego ciasta zawierał też dżem malinowy oraz lekką masę jajeczną. Poczęstowali mnie nim znajomi, od których od razu wzięłam przepis na ten przysmak. Z pewnością zrobię go nie raz.

Kilka słów o Bakewell Pudding

Bakewell Pudding to klasyczny deser pochodzący z miasta Bakewell w Anglii. Składa się z kruchego ciasta, warstwy dżemu malinowego oraz z masy jajeczno-migdałowej. Kruchy spód jest cienki i nie zawiera cukru, dzięki czemu dobrze komponuje się ze słodkim nadzieniem. Kruche ciasto często zastępuje się gotowym ciastem francuskim, co pozwala błyskawicznie przygotować ten przysmak.

Jak zrobić Bakewell Pudding?

By przygotować Bakewell Pudding, kruche ciasto trzeba dość cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy na tartę. Ciasto należy podpiec, a potem posmarować dżemem malinowym i wyłożyć na nie masę składającą się z masła, cukru, jajek i mielonych migdałów. Całość piecze się do czasu, aż masa migdałowa się zetnie, a wierzch lekko się zarumieni.

Przepis: Bakewell Pudding

Kruche ciasto pieczone z dżemem malinowym i kremem jajeczno-migdałowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
angielska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 3 łyżki dżemu malinowego
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżki spłatkowanych migdałów

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kruchego ciastaPosiekaj masło z mąką i solą do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtko i wodę, szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę (ok. 22 cm średnicy). Ponakłuwaj widelcem, piecz ok. 15 min w 190 stopniach Celsjusza.
  2. Przygotowanie nadzieniaNa podpieczonym spodzie rozsmaruj dżem malinowy. W misce wymieszaj roztopione masło z cukrem, następnie dodaj jajka i żółtko. Dodaj też mielone migdały i ekstrakt migdałowy, dokładnie wymieszaj. Masę wylej na dżem, równomiernie rozprowadź, posyp migdałami.
  3. Pieczenie puddinguPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Pudding piecz ok. 30 minut, aż wierzch się zetnie i lekko zarumieni. Wyjmij go z piekarnika, pozostaw do lekkiego przestygnięcia.

Wskazówka: Jeśli chcesz upiec Bakewell Pudding na cieście francuskim, możesz go wcześniej nie podpiekać. Jednak deser przygotowany na podpieczonym blacie, będzie smaczniejszy i bardziej chrupiący.

Jak podać Bakewell Pudding?

Bakewell Pudding to deser, który najlepiej smakuje, gdy jest lekko ciepły. Podaje się go z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub kremem angielskim (czyli gęstym sosem waniliowym). Można go też zjeść na zimno, jako deser do herbaty.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...